Gloednieuwe hybride Volvo’s voor studenten autotechniek

 

Sinds deze week kunnen de studenten autotechniek van Curio werken met de nieuwste technieken van een high tech hybride voertuig. Robbert Hectors, directeur van Bluekens Volvo overhandigde de sleutels van twee Volvo’s XC90 T8 Plug-In Hybrid  aan de  docenten van Curio. Een voor de opleidingslocatie in Bergen op Zoom en een voor in Breda. De auto’s worden uitsluitend ingezet voor onderwijsdoeleinden.


Curio gaat de XC90 T8 Plug-In Hybrid inzetten als leerhulpmiddel. Hiervoor hebben drie docenten een training gevolgd bij Volvo Nederland. Dat zorgt voor een goede en veilige basis om samen met de studenten te kunnen werken met deze auto’s. De inhoud van de training bestond o.a. uit hoe je een les kan inrichten voor bepaalde onderdelen van de auto. Denk daarbij aan het veilig stellen van de auto (VOP/EVT), motormanagement, werking van het remsysteem en de voertuig netwerken.

 

Werken met en leren van het nieuwste materiaal motiveert extra

De firma Bluekens en Volvo Nederland vinden het belangrijk dat hun toekomstige medewerkers leren en werken met het nieuwste materiaal. Daarom schenken zij Curio deze auto’s. Het is een elektrisch voertuig waar de studenten mee aan de slag kunnen voor hun opleiding.

 Onderwijsmanager mobiliteitstechniek van Curio, Jack den Hollander, is enorm blij met de toevoeging van dit voertuig aan de overige leermiddelen: “Het is al bijzonder dat een fabrikant een nieuwe auto beschikbaar stelt, maar wij hebben er zelfs twee gekregen. Daarmee leren we studenten in de praktijk alles over hybride auto’s”. De beroepsopleider van West-Brabant werkt op het gebied van stages en kennisuitwisseling bij verschillende opleidingen zeer nauw en goed samen met Volvo Bluekens. “Mede door de nauwe contacten met Volvo Nederland weet Corné Hagenaars, aftersales manager van Bluekens, goed in te spelen op de behoefte van onze opleidingen. Zowel docenten als studenten blijven hierdoor op de hoogte van de nieuwste technieken en spelen wij in op de veranderende mobiliteitsvraag.”

Investeren in toekomstig personeel

Corné Hagenaars van Bluekens: “Naast het begeleiden van leerling monteurs in de werkplaats willen we ook dat ze op school al in aanraking komen met het nieuwste materiaal. We hebben daarvoor ook  mooie technische borden in de praktijkruimtes van Curio geplaatst. Daarmee leggen we systemen vanuit deze auto visueel nader uit. Voor Bluekens brengt dit naamsbekendheid onder potentiële werknemers. En we dragen zo bij aan onze maatschappelijke zorg voor het opleiden van voldoende gekwalificeerd en toekomstbestendige vakmensen. Als we dat nu niet doen, hebben we in de toekomst geen goed opgeleide studenten meer die snel bij ons aan de slag kunnen.”

Het voertuig  is vooral ideaal voor de basiskennis rondom hybride voertuigen. Daar komt steeds meer vraag naar. Jack den Hollander vult aan: “De hybride techniek zit nu al in de leerstof, maar ze gaan er nu echt in de praktijk op school al mee aan de slag. Op deze manier bouwen we voort op scholing in kennismaking en beheersing van de techniek in elektrische voertuigen”.

 

Fotograaf: Ron Magielse