Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gaat als de brandweer in de volledig elektrische Volvo XC40 Recharge.

Brandweer Midden- en West-Brabant heeft vijftien elektrische Volvo XC40’s in gebruik genomen. Het zijn voor de brandweer de eerste Volvo personenauto’s in de vloot. De voertuigen zijn geleverd door Volvo-dealer Bluekens.

 

De veiligheidsregio werkt al jaren samen met Bluekens Truck en Bus als het gaat om Volvo brandweertrucks. Ter vervanging van een aantal dieselauto’s levert het autobedrijf van Bluekens nu 15 elektrische Volvo XC40 Recharge dienstauto’s en piketvoertuigen. Hoofd Officieren van Dienst van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) rukken met deze piketvoertuigen uit naar calamiteiten. Het zijn voor de veiligheidsregio de eerste volledig elektrische voertuigen. Met de ingebruikname zet de brandweer in de regio een stap in het verduurzamen van zijn wagenpark.

 

Grote actieradius, lange garantie

Bij een openbare aanbesteding scoorde de Volvo XC40 Recharge op een aantal punten het meest gunstig. Zo heeft deze uitvoering van de Volvo XC40 Recharge een Extended Range, met een actieradius tot wel 572 kilometer. Ook de verlengde garantie tot vijf jaar, de gunstige onderhoudskosten en de servicegarantie van Bluekens waren belangrijke redenen om voor de Volvo XC40 Recharge te kiezen.

 

Dekkend servicenetwerk

Veiligheidsregio MWB is een samenwerkingsverband tussen de 26 gemeenten en hulpdiensten in Midden- en West-Brabant. De voertuigen staan bij verschillende brandweerkazernes in de regio. Een dekkend dealernetwerk en de mogelijkheid om snel service te bieden waren ook belangrijke eisen in de aanbesteding. Deze snelle service is gegarandeerd omdat de werkplaatsen van Bluekens zijn gevestigd in het verzorgingsgebied van de veiligheidsregio. Vanuit de vestigingen in Oosterhout en Breda kan Bluekens ook binnen de afgesproken tijd service verlenen bij de kazerne van de veiligheidsregio in Tilburg.

 

In huisstijl van de brandweer opgeleverd

Bluekens en Volvo Cars Nederland hebben de voertuigen volledig naar wens van de veiligheidsregio geleverd. Via Bluekens zijn de voertuigen in de kenmerkende kleur van de brandweer gespoten. Volvo Cars Nederland, dat brandweer- en andere hulpverleningsvoertuigen ook turnkey kan opleveren, heeft de inbouw van optische- en geluidssignalen verzorgd.

 

Samenwerking met Bluekens Brandweertechniek

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant werkt al vele jaren samen met Bluekens Truck en Bus voor de levering van brandweertrucks. Ook verzorgt Bluekens Brandweertechniek het onderhoud aan de voertuigen. De werkplaats in Breda is een one-stop-shop voor alle voorkomende werkzaamheden aan brandweermaterieel van de veiligheidsregio. Specialisten onderhouden de voertuigen en coördineren de samenwerking met geautoriseerde partners voor service en onderhoud aan de opbouw en de bepakking. Door al die werkzaamheden te combineren en op elkaar af te stemmen, wordt het onderhoud zo efficiënt mogelijk uitgevoerd en stilstand tot een minimum beperkt.